Joi noaptea, reprezentantul României la Eurovision, Cezar Oautu intră în concurs în cea de a doua semifinală. Teoretic există un „culoar” de calificare în finală. Cum votează românii din ţară şi din diaspora. Un câştigător al Eurovision a ajuns europarlamentar.
Ce şanse avem?
La o primă vedere, tabloul semifinalei II este relativ eterogen. Nu avem decât un singur bloc format din 4 state ex sovietice: Letonia, Azerbaijan, Georgia şi Armenia. Ne aşteptăm ca aceste ţări să se voteze între ele. Cu o excepţie: mai mult ca sigur între Armenia şi Azerbaijan nu vor exista amabilităţi, din cauza conflictului dintre cele două ţări. Dar, ţinând cont şi de factorul religie, mai repede vedem o reciprocitate Albania – Azerbaijan la 10 sau 12 puncte. Mai avem triunghiul nordic Norvegia – Finlanda – Islanda unde se vor împărţi punctele mari. Cam aici se termină votul geo-politic. Teoretic România pare avantajată de faptul că în semifinala II sunt doar două „bisericuţe”.
România mai are avantajul televotanţilor români din Spania, Grecia şi Israel şi în plus există relaţii bune între juraţii românii şi cei din Azerbaijan. Teoretic, cu ce se mai „ciupeşte” de prin alte părţi, există şanse ca piesa României să prindă finala. Rezultatele din prima semifinală ne avantajează, în special prin eliminarea blocului ex-Yugoslav şi nu este exclus să obţinem o clasare bună în finală, dacă trecem de semifinală.
În ceea ce priveşte piesele din semifinala II, la o primă ascultare sunt relativ slabe, aşa că ... În ceea ce priveşte interpreţii şi în această semifinală avem 5 sau 6 amatori care provin din reality-show-uri, dar sunt şi câţiva cu experienţă. În ceea ce îl priveşte pe Cezar, toată lumea este de acord că are o voce de excepţie – presa britanică l-a plasat între primii 4 contratenori din Europa – dar tot atât de adevărat este că piesa pe care o interpretează