Emisiile de gaze cu efect de seră ale instalaţiilor care participă la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scăzut cu 2% anul trecut, potrivit informaţiilor notate în registrul Uniunii, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene (CE) în România.
Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice, a declarat: "Vestea bună este că emisiile au scăzut din nou în 2012. Vestea proastă este că dezechilibrul dintre cerere şi ofertă a continuat să se agraveze, în mare parte din cauza unei utilizări record de credite internaţionale. La începutul etapei a treia, se observă un excedent de aproape două miliarde de certificate. Aceste fapte subliniază necesitatea ca Parlamentul European şi Consiliul să acţioneze rapid asupra îngheţării cotelor".
EU ETS cuprinde peste 12 000 de centrale electrice şi instalaţii de producţie în cele 27 de state membre, Norvegia şi Liechtenstein, precum şi, începând din 2012, emisiile companiilor aeriene care operează zboruri între aeroporturile din aceste ţări şi către zone strâns legate. Emisiile verificate de gaze cu efect de seră provenite de la instalaţiile staţionare au continuat să scadă, ajungând la 1 867 miliarde de tone de echivalent CO2 în ultimul an, cu aproximativ 2 % sub nivelul din 2011 pentru instalaţii. Emisiile verificate raportate de companiile aeriene se ridică la aproape 84 milioane de tone.
F.A. Emisiile de gaze cu efect de seră ale instalaţiilor care participă la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scăzut cu 2% anul trecut, potrivit informaţiilor notate în registrul Uniunii, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene (CE) în România.
Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice, a declarat: "Vestea bună este că emisiile au scăzut din nou în 2012. Vestea proastă este că dezechilibrul