Aproape în totalitate, portofoliile sunt reprezentate de credite de nevoi personale
Kruk România: Băncile încă nu sunt dispuse să cedeze către recuperatori şi creditele garantate
Piaţa de recuperări creanţe a ajuns în prezent la un nivel de aproximativ 3,4 miliarde de lei, total reprezentat în principal de credite de nevoi personale, iar asta în condiţiile în care cei mai mulţi români nici nu au luat contactul cu firmele de recuperare, potrivit datelor prezentate de Kruk România.
"În România piaţa de recuperări creanţe nu este, încă, foarte transparentă dar din date neoficiale, din ce ştim că au firmele de recuperări, evaluăm piaţa undeva la 3,4 miliarde de lei. Portofoliile sunt reprezentate aproape în totalitate de credite de nevoi personale. Deocamdată băncile nu au trecut la cedarea creditelor garantate, cum ar fi credite ipotecare", a declarat, într-o conferinţă de presă, Claudiu Bud, directorul diviziei de vânzări şi servicii al companiei de recuperări creanţe Kruk România, parte a grupului polonez Kruk International.
Potrivit acestuia, Kruk România are în portofoliu de recuperat creanţe de peste 1,3 miliarde de lei, din care compania a reuşit să recupereze doar 1,3 milioane de lei. Din datele firmei de profil, din punct de vedere geografic, cele mai multe datorii din portofoliul Kruk România, Muntenia reprezintă aproape jumătate din totalul creanţelor pe care compania trebuie să se recupereze, cu un cuantum de 533 milioane de lei.
Potrivit directoarei diviziei de operaţiuni a Kruk România, Cosmina Marinescu, din totalul contractelor pe care le-a preluat de la bănci, aproape 70% au fost acceptate de datornici, ce au presupus reeşalonarea ratelor pe o perioadă mult mai mare. "Renegocierea contractelor poate fi făcută prin reeşalonarea pe o perioadă mult mai mare de timp. Cel mai mult contract este de 10 ani", a răspuns la o în