Toţi cei 12 membri ai grupărilor Caran, Vancică şi Duduianu, reţinuţi de procurorii bucureşteni, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei judecătorilor Tribunalului Bucureşti. Decizia poate fi atacată cu recurs.
Cei 12 membri au fost audiaţi, marţi seară, după ce poliţiştii au efectuat 40 de percheziţii la domiciliilem membrilor celor trei clanuri situate în judeţele Ilfov, Ialomiţa şi Dâmboviţa. În urma audierilor, ei au fost reţinuţi, iar miercuri au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au admis cererea procurorilor, astfel că cei 12 vor petrece următoarea lună în arest.
Printre cei arestaţi se află şi fraţii Aurel, Emil şi Costel Răducanu, cunoscuţi în lumea interlopă drept „fraţii Caran” şi pe Licuţă Udilă, liderul clanului Vancică.
Potrivit procurorilor, aceştia acordau împrumuturi cu camătă, împrumutând, deci, persoanelor care practică jocuri de noroc la cazinouri, sume mari de bani pentru perioade scurte de timp a căror dobânda depăşea în unele situaţii suma iniţială. În cazul în care sumele nu erau restituite la termen învinuiţii exercitau presiuni (inclusiv ameninţări cu acte de violenţă fizică) în acest sens.
Cum lucrau cămătarii?
Potrivit referatului întocmit de anchetatori, cămătarii merg în cazinouri şi sunt consideraţi de angajaţi „de-ai casei”. În momentul în care clienţii în cauză se află în pierdere, cămătarii intervin şi le pun la dispoziţie sumele de bani de care au nevoie, urmând ca acestea să fie ulterior restituite, împreună cu dobânda impusă (camătă). Aceasta nu are cuantum fix, ea variind de la un cămătar la altul şi de la un client la altul, în funcţie de cuantumul acordat sumei cu titlu de împrumut, perioada pentru care se acordă împrumutul (există şi împrumuturi pe ore) sau de relaţiile pe care cel care împrumută banii le are cu viitorul