Deşi se consideră că persoanele care fumează marijuana consumă cantităţi sporite de hrană, asta nu pare să se observe.
Cercetătorii de la Universitatea din Nebraska, de la Universitatea Harvard şi de la un centru medical din Israel au analizat informaţii provenite de la 4.600 de persoane.
Aproximativ 12% dintre aceştia au declarat că utilizează frecvent marijuana, în timp ce 42% au recunoscut că au făcut asta în trecut. Participanţii au fost supuşi unui set complex de analize, menit să le măsoare nivelul de glucoză din sânge, nivelul de colesterol, dar şi circumferinţa taliei.
Astfel, în studiul publicat în „The American Journal of Medicine“ s-a descoperit că aceia care fumau marijuana regulat aveau un nivel mai ridicat al aşa-zisului „colesterol bun“ şi o talie mai subţire, asta inclusiv după ce s-au luat în considerare factori precum vârsta, sexul, consumul de alcool, activitatea fizică.
Poate cea mai importantă descoperire este că nivelul de insulină al celor care utilizau marijuana în mod frecvent a fost redus cu 16 procente, iar incidenţa rezistenţei la insulină (afecţiune în care organismul nu poate absorbi glucoza din sânge) era cu 17 procente mai scăzută.
Descoperirile, scriu cercetătorii, sugerează că marijuana contribuie la reglarea masei corporale şi explică de ce consumatorii se îmbolnăvesc mai rar de diabet. Din acelaşi motiv, nici nu se îngraşă, autorii studiului explicând că efectul „are legătură cu nivelul de zahăr din sânge“.
Există, astfel, posibilitatea ca marijuana să îi ajute pe oameni să îşi controleze nivelul de glucoză din sânge, dar cercetătorii s-au ferit să fie categorici şi să stabilească o legătură de tip cauză-efect, evitând concluziile categorice, de tipul: „marijuana te face mai slab“ sau „poate trata obezitatea“.