Jurnalistul Alexandru Lazescu scrie – intr-un comentariu din revista “22″, cu titlul “Degradarea profesionala in spatiul media romanesc” – despre concluziile Raportului “FreeEx – Active Watch privind Libertatea presei în România – 2012″. Dupa ce analizeaza datele principale ale raportului, Lazescu trage propriile sale concluzii despre starea actuala a presei. Iata cateva idei:
“Prostituția profesională a devenit mai degrabă o regulă decât o excepție, șantajul de presă s-a generalizat, iar gazetari cu notorietate sau cunoscuți formatori de opinie din societatea civilă, care ne-am fi așteptat să devină repere de sprijin și factori de corecție a derapajelor în acest peisaj poluat, au ajuns, din păcate, să alimenteze chiar ei focarele de infecție. Lipsa de reacție față de valul de mizerii emanate în spațiul public sub eticheta de jurnalism, cu precădere din zona grupului Intact, descrie până la urmă o realitate descurajantă care, lucru foarte grav, trasează linia de conduită în materie pe termen lung.”
“Mai mult, dincolo de degradarea morală, asistăm în paralel și la o degradare profesională la fel de accelerată. România are în acest moment 8 canale de ştiri. Spre comparație, în Statele Unite sunt 3, iar în Marea Britanie și Franța câte două. Ce peisaj media vibrant, ar putea spune unii! În fapt, majoritatea spațiului de emisie al acestor „canale de știri“ e ocupat cu un soi de palăvrăgeală, adesea incoerentă, asemănătoare unei gâlceve de pe scara blocului, după cum o descria plastic Andrei Pleșu.”
“În acest punct trebuie totuși spus și faptul că la mijloc este și o chestiune de resurse. Jurnalismul de calitate, sprijinit pe investigații solide și pe verificarea scrupuloasă a informațiilor, e scump. A aduna câțiva oameni în jurul mesei pentru a discuta, așa ca la o șuetă, despre ce s-a mai întâmplat în cursul zilei e cea mai ie