Hoţii de lemne îşi fac de cap în judeţul Cluj. Autorităţile recunosc că în zonă operează o adevărată mafie forestieră, pe care nu reuşesc să o demaşte. Vechiul director al Direcţiei Silvice, Traian Mariş, a fost trimis în judecată, tocmai pentru că a încurajat furtul de lemne, iar înlocuitorul său, Daniel Oros, susţine că sistemul poate fi însănătoşit. Pentru a se opri tăierile ilegale de păduri, Oros şi prefectul Gheorghe Vuşcan s-au întâlnit astăzi, la Beliş, cu primarii şi pădurarii din localităţile montane, dar şi cu reprezentanţi ai Poliţiei.
Potrivit declaraţiilor pe care martorii din cazul Mariş le-au făcut, aşa numita mafie a pădurilor domneşte la Cluj încă din anul 2000.
"Sunt într-un proces de inventariere. Pot să vă spun şi să asigur opinia publică că voi colabora cu DNA-ul. Le pun la dispoziţie toate documentele necesare, ba chiar mai mult. Îi ajut în anumite interpretări tehnice", a declarat Dorel Oros, director Direcţia Silvică Cluj.
Oros spune că lucrurile se vor îndrepta, pentru că în instituţie există şi oameni corecţi. "Trebuie să-i scoatem la suprafaţă pe acesti oameni care au produs ilegalităţi, care au luat ce nu li se cuvine".
Institutia Prefectului s-a implicat si ea in cazul tăierilor ilegale de păduri.
"Noi am făcut demersuri penale împotriva tuturor celor care 4 şi-au permis să facă aceste abuzuri 01:38. Este de foarte multă vreme, da. Cetăţenii au dreptate. Nu s-a făcut nimic. S-a furat cu acte sau fără acte şi noi am constatat că au dispărut pădurile din zona asta şi am intervenit", a declarat Prefectul Clujului.
Prefectul s-a intalnit astazi la Belis cu reprezentanti ai directiei silvice din zona de munte si cu autoritatile locale de aici.
Reporter: Anca Baciu
Imagine: Călin Fedeleş