Incalzirea globala are efecte negative asupra culturilor, iar in cativa ani, anumite mancaruri ar putea disparea, avertizeaza oamenii de stiinta.
In conditiile in care clima este mai calda si mai umeda, unele ingrediente de baza din dieta noastra se afla in pericol, inclusiv siropul de artar, somonul, vinul, ciocolata si cafeaua, asa cum arata patru studii recente, citate de NBC News.
In plus, exista si alte probleme. De exemplu, o bacterie care s-a raspandit in Florida, Statele Unite, face citricele mai acre, in timp ce o specie de ciuperci distruge culturile de cafea si de banane din tarile din America de Sud.
"Suntem in mijlocul unui dramatic atac la siguranta alimentara", a apreciat doctorul Robert S. Lawrence, directorul unui centru care realizeaza cercetari legate de dieta, producerea mancarii, mediu si sanatate publica.
Insa toate aceste lucruri sunt cauzate de incalzirea globala, care distruge culturile care au fost deja slabite de mutatiile genetice si tratamentul cu chimicale, au observat unii experti.
In trecut, au existat numeroase cazuri de foamete, insa acestea au avut loc pe arii restranse, astfel ca populatia s-a putut deplasa in alta parte pentru a-si continua viata.
Insa situatia din prezent este cu atat mai grava cu cat fenomenul s-a extins la nivel mondial.
"Oamenii nu mai pot fugi decat pe alte planete. Trebuie sa avem in vedere aceste probleme si sa luam decizii care sa duca la scaderea emisiilor de dioxid de carbon", a mentionat Lawrence.
Saptamana trecuta, concentratia de CO2 din atmosfera a atins un nivel urias, de aproape 400 parti per milion (ppm), in conditiile in care in 1958, aceasta era de 313 ppm.
"Aerul mai cald si mai umed (fenomen cauzat de cresterea nivelului de dioxid de carbon) creeaza conditii pentru extinderea agentilor p