NASA va instala un computer cuantic de 15 milioane de dolari, realizat în colaborare cu gigantul online Google. În afară de Google şi NASA, alţi cercetători vor avea acces la el.
Un computer cuantic este de 3.600 de ori mai rapid decât computerele convenţionale, deoarece poate realiza mai multe procese deodată. Computerul numit D-Wave Two foloseşte un concept numit străpungere cuantică, ce permite realizarea unor probleme matematice complexe în doar o fracţiune de secundă. Practic, poate încerca toate soluţiile şi să ajungă la cea mai bună, fără ca acest lucru să se simtă.
De ce vrea Google să folosească un asemenea computer împreună cu NASA? Gigantul online ar dori să testeze mai multe opţiuni privind tehnicile avansate prin care maşinăriile pot învăţa şi pot raţiona şi cum poate îmbunătăţi inteligenţa artificială şi recunoaşterea vocală.
Controversa cuantică
Până de curând, cercetătorii nu aveau foarte multă încredere în viitorul computerelor cuantice. Procesele cuantice se bazează pe explorarea comportamentului bizar al materiei în stare cuantică. Un computer de tipul acesta nu foloseşte biţi, ci qubiţi. Cercetarea de până acum s-a concentrat pe construirea unor porţi logice similare cu cele de pe dispozitivele tradiţionale. Din păcate, această abordare elimina starea cuantică a materiei, aşa că cercetătorii de la D-Wave, o companie canadiană, s-au concentrat pe o tehnică numită coacere cuantică.
Computerul NASA şi care va fi folosit de Google va fi extraordinar de rapid şi va putea da mai multe combinaţii pentru fiecare operaţie matematică de o complexitate crescută. De exemplu, ceea ce un computer tradiţional ar face în 30 de minute, un computer cuantic ar rezolva în jumătate de secundă.
Potrivit BBC, cel mai bun exemplu de aplicaţie normală poate fi calcularea unui traseu pe GPS. Dacă un computer normal trebuie să ia procesul