Infractorii utilizează monedele virtuale bitcoins şi alte valute digitale nereglementate ca metodă de plată atunci când şantajează companiile ca urmare a încălcării securităţii datelor.
Compania belgiană Buy Way Personal a declarat marţi (14 mai) că este atacată de criminali cibernetici aproape zilnic, relatează EUobserver.
Dar cel mai mare pericol pentru ei s-a produs în luna ianuarie, când un criminal cibernetic cu porecla Rex Mundi a reuşit să extragă datele personale a peste 500 de potenţiali clienţi şi a ameninţat să arunce totul pe net dacă compania nu va plăti 20.000 de euro.
Ameninţarea postată de Rex Mundi suna aşa: "I-am oferit grupului Buy Way posibilitatea de a nu publica aceste date pe internet, pentru o mică taxă. Această taxă este de 20.000 de euro."
Thierry Genard, şeful litigiilor Buy Way, a declarat că Mundi a cerut să fie plătit într-o monedă digitală.
"Datele pe care Rex Mundi le-a furat au fost ca o bază de date «moartă» care ar fi trebuit distrusă. În mod normal, aceasta nu ar fi trebuit să existe în sistemul nostru", a adăugat el.
Buy Way nu a plătit banii ceruţi pentru răscumpărarea datelor, iar Mundi spune că a vândut baza de date unei alte companii belgiene.
"Nu ştim dacă el le-a vândut sau nu, deoarece niciun client nu ne-a contactat până în prezent. Este imposibil să ştim ce s-a întâmplat cu datele", spune Genard.
Poliţia belgiană urmăreşte cazul, dar nu a venit cu niciun indiciu, a spus aceasta.
Mundi a spart serverele de la companiile belgiene Elantis, AGO Interim, grupul francez Creditpret şi compania nord-americană AmeriCash Advance şi Drake International.
În aprilie, Mundi a reapărut din nou, atunci când a furat baza de date a companiei belgiene de asigurări ARAG.
De ce folosesc infractorii cibernetici moneda digitală?
Atracţia infractorilor pentru mo