In ultima perioada, existenta pe rol a unui numar din ce in ce mai mare de dosare de insolventa a creat o stare aproape de panica in mediul de business, motiv pentru care se dovedeste necesara o mai buna cunoastere a fenomenului insolventei de cat mai multe persoane.
In anumite situatii, permise de lege, activitatea firmei intrate in insolventa poate continua in mod obisnuit, iar o parte dintre creditori isi pot recupera total sau partial creantele sau bunurile datorate de catre firma aflata in insolventa. Pentru aceasta trebuie luate insa anumite masuri urgente, atat din punct de vedere legal, cat si din punct de vedere comercial.
Scopul acestui articol este de a prezenta succint masurile legale urgente ce se impun odata cu deschiderea procedurii insolventei, prevazute in Legea 85/2006, precum si aspecte generale legate de aceasta procedura.
In continuare ma voi referi cu precadere la acele masuri cuprinse intre momentul depunerii cererii de deschidere a procedurii si pana la cel al intocmirii tabelului definitiv al creantelor.
Cererea de deschidere a procedurii insolventei
Cererea de deschidere a procedurii insolventei impotriva unui debitor se depune la tribunalul in a carui circumscriptie se afla sediul debitorului, conform evidentelor de la Registrul Comertului. Tribunalul, odata sesizat cu o cerere de deschidere a procedurii insolventei, ramane competent sa solutioneze cauza indiferent daca debitorul isi schimba ulterior sediul.
Dupa ce analizeaza conditiile prevazute de lege, instanta pronunta o incheiere prin care dispune deschiderea procedurii insolventei, fie in forma generala, fie in forma simplificata.
De la acest moment, cel mai important pentru creditor este sa urmareasca buletinul procedurilor de insolventa pentru a afla care este termenul limita pentru inregistrarea declarat