În urmă cu exact un an, era lansat MedAlert.ro, o platformă online prin intermediul căreia puteau fi sesizate abuzuri din sistemul medical, cazuri de corupţie şi malpraxis. Proiectul, sprijinit de Ambasadele SUA şi Marii Britanii la Bucureşti, nu a trecut neobservat de timişeni. Aceştia au postat în număr mare propriile experienţe nefericite legate de unele unităţi medicale din Timişoara şi comportamentul unor cadre medicale.
Alerta pe Medalert, o posibilă salvare
De un an, pacienţii care vor să raporteze, sub anonimat, cazuri de corupţie, abuzuri sau situaţii de malpraxis din spitale pot apela la portalul online MedAlert.ro, proiect iniţiat de organizaţia TechSoup România şi sprijinit de Ambasada SUA şi Ambasada Marii Britanii, unul dintre proiectele online care a câştigat competiţia de proiecte Restart România în 2011.“Dacă eşti pacient şi te-ai săturat de tratamente gratuite pe care trebuie să le plăteşti, de medici care aşteaptă şpaga înainte recunoştinţei tale, de spitale murdare, unde trebuie să-ţi aduci tifonul de acasă, atunci fă o sesizare. E singura salvare”, este mesajul postat pe respectivul portal, care se adresează, în egală măsură, şi personalului medical. “Dacă eşti medic şi te-ai săturat să fii complice tăcut la corupţia din sistem, să fii tratat cu un salariu de mizerie, să fii lăsat la urmă pentru ca «pilele» să prospere, atunci fă o sesizare. E singura salvare”, menţionau, încă de la deschidere, iniţiatorii proiectului.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, spune că este un proiect privat, cu intenţia de a elimina corupţia din sistemul sanitar şi pe care Ministerul Sănătăţii îl va sprijini.“Echipa MedAlert.ro va transmite către Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate cazurile de corupţie pe care pacienţii le raportează pe site, după investigaţii făcute de