Papa Francisc I, cunoscut pentru atașamentul său față de cauza celor săraci și năpăstuiți, a condamnat într-unul dintre discursurile sale recente “dictatura economiei” și “cultul pentru bani.
Papa a afirmat că milioane de oameni din țările bogate și din cele sărace au suferit din cauza crizei economice și a îndemnat la o reformă financiară mondială.
Acesta este primul discurs al Suveranului Pontif care are ca temă finanțele și al doilea în care Papa Francisc I abordează o temă majoră și controversată, după cel care făcea referire la faptul că orice embrion uman trebuie tratat ca o entitate vie încă din primele sale ore de viață, chestiune care aduce în discuție numeroase subiecte ce țin de bioetică.
Referitor la bani, Papa Francisc I s-a mai pronunțat anterior, atunci când a deplâns soarta muncitorilor care și-au pierdut viața în timpul prăbușirii unei fabrici de confecții din Bangladesh, și când, făcând referire la salariile modeste ale celor care au sfârșit în chip tragic sub dărâmături, Papa a apreciat că aceasta este o formă de sclavie a timpurilor pe care le trăim.
“Banii trebuie să servească, nu se conducă“,
a declarat Papa în fața ambasadorilor, îndemnând statele să își asume un control mai mare asupra economiilor lor și să îi protejeze pe cei care sunt vulnerabili.
“Criza economică a creat teamă și disperare, a redus bucuria vieții și a crescut violența și sărăcia, pe măsură ce tot mai mulți oameni se străduiesc să se descurce financiar prin modalități “nedemne”,
a opinat Francisc I.
Papa a adăugat că ar fi nevoie în acest context de “o reformă financiară care să respecte principii etice, care să producă la rândul său o reformă economică de pe urma căreia să beneficieze toată lumea“.
“Am creat noi idoli. Venerarea vițelului de aur (din Vechiul Testament – n.red.) și-a găsit o nouă imagine în cultul pentru bani