Nava Flaminia, distrusă parţial în urma unui incendiu anul trecut, a acostat, vineri după-amiază, în portul Constanţa, urmând ca de sâmbătă să înceapă procedura de curăţare a containerelor de la bord, iar apoi să intre în reparaţii, prefectul susţinând că nu există pericol pentru populaţie.
Prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, a declarat, vineri, că mai întâi urmează să fie asigurată zona pentru ca să nu cadă nimic din acele containere pe ţărm.
"O echipă va lucra şi mâine (n.r. - sâmbătă) şi luni şi marţi la pregătirea danelor pentru activităţile de descărcare. Este vorba de o geomembrană de la navă la ţărm, imaginaţi-vă o faţă de masă pe care o tragi după jumătate de masă şi o pui pe spătarul scaunului, scaunul fiind mai jos decât masa. Punem geomembrana deoarece atunci când luăm un container de pe navă şi îl aducem în cuva pe care o avem pentru spălarea containerelor să nu cadă ceva din acel container. Containerele nu mai sunt încărcate, sunt sparte, contorsionate şi ceea ce aduce un plus de dificultate unele dintre ele sunt sudate de la peste o mie de grade, s-a produs această temperatură în urma deflagraţiei şi a incendiului care a cuprins nava", a afirmat prefectul Eugen Bola.
El a menţionat că nava Flaminia nu reprezintă pericol pentru populaţie.
"Au fost prelevate mai multe probe de la bordul navei. Am solicitat aceste analize pentru a putea să preîntâmpinăm orice risc pentru lucrătorii care vor intra în aceste magazii, şi nu pentru populaţie, nava nu a reprezentat niciodată un pericol pentru populaţie, şi nici pentru mediu", a mai spus prefectul judeţului Constanţa.
El a precizat că operaţiunea de curăţare a containerelor respective ar putea dura aproximativ 20 de zile, după care nava Flaminia va merge în Şantierul Naval Deawoo Mangalia pentru reparaţii.
Eugen Bola a precizat că în momentul izbucnirii incendiului