Tot mai mulţi diriginţi de la clasele a XII-a decid să organizeze banchete de final de an şcolar cât mai departe de casă, cea mai la modă destinaţie fiind Bulgaria. Acest lucru face însă ca mulţi elevi, cu posibilităţi materiale reduse, să nu poată lua parte la astfel de petreceri, alături de colegii lor. Lipsa banilor îi determină să rămână acasă, iar acest lucru le dă un sentiment de frustrare.
Într-un e-mail trimis pe adresa redacţiei, un elev de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focşani preciza că banchetul de final de liceu a fost organizat în Bulgaria, lucru care l-a împiedicat să fie alături de colegii săi. În aceeaşi situaţie, deloc plăcută, sunt şi alţi elevi de clasa a XII-a, care au rămas acasă deoarece nu au avut banii necesari pentru a achita contravaloarea excursiei. „Sunt nemulţumit de faptul că aceste banchete nu se organizează în judeţ, ci se organizează în Bulgaria. Ar fi putut participa mult mai mulţi copii. Şi pentru noi este frustrant că în timp ce colegii noştri petrec în cadrul banchetului, noi suntem nevoiţi să stăm acasă. Pentru părinţii mei o excursie în Bulgaria ar fi fost o povară financiară pe care nu şi-ar fi putut-o permite. Plus că pe lângă costurile drumului şi petrecerea propriu-zisă, este nevoie şi de un ban de buzunar. Părinţii mei nu au aceşti bani. Sunt foarte dezamăgit că nu am putut să mă bucur alături de colegii mei”, scrie elevul, care a dorit să îi fie protejată identitatea.
Deşi nu este nimic ilegal în a se organiza banchete cu elevii în afara graniţelor ţării, cei din conducerea unităţilor de învăţământ nu iau în consideraţie şi situaţia elevilor cu posibilităţi materiale mai reduse. „Consider că banchetul de sfârşit de ciclu liceal este un eveniment deosebit în viaţa elevilor şi, într-adevăr, trebuie sărbătorit, pentru că marchează sfârşitul unei etape principale din viaţa elevilor şi despărţi