Două paciente cu suferinţă urinară cronică din Centrul de Uronefrologie Fundeni au fost suspuse, vineri, unor intervenţii realizate pentru prima dată în România, constând în implanturi de electrozi pentru îmbunătăţirea activităţii vezicii urinare, după ce tratamentele clasice au eşuat.
"Intervenţia realizată vineri, în premieră naţională, la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni s-a dovedit a fi un real succes, iar această metodă terapeutică, ce va fi aplicată începând de-acum şi în România, reprezintă singura opţiune validă după eşecul tratamentului convenţional", a spus directorul centrului, Ionel Sinescu.
Acesta a mai precizat că "este vorba despre o procedură chirurgicală de neuromodulare a tractului urinar inferior, ca modalitate de tratament complex al incontinenţei urinare, refractară la tratamentul clasic, realizată cu succes de o echipă mixtă româno-austriacă sub îndrumarea doctorului Johann Wachter, medic de chirurgie urologică la Donauspital din Viena cu o experienţă de peste 20 de ani în acest domeniu".
Mai exact, procedura constă în implantul la nivelul nervilor fesieri a doi electrozi cuplaţi ulterior cu un generator de impulsuri electrice, ce regleaza activitatea nervoasă, senzorială şi motorie a vezicii urinare, reducând frecvenţa urinării şi îmbunătăţind continenţa urinară a pacienţilor ce prezintă această patologie.
"Aşa cum, în cazul tensiunii arteriale crescute sau scăzute, medicii implantează bolnavilor un stimulator cardiac, pentru reglarea acesteia, tot aşa, în suferinţa urinară cronică la care a eşuat tratamentul clasic, pacienţilor le poate fi implantat acest dispozitiv pentru reaglarea urinării", a adăugat academicianul Sinescu.
Una dintre pacientele operate vineri are 26 de ani şi are o suferinţă urinară cronică, cu simptomatologie vezicală iritativă extrem de severă ce implică urinări de 25