Stilul de viaţă constituie un factor decisiv
Diabet: un diagnostic care dă fiori pretutindeni în lume, unui număr tot mai mare de oameni, şi tot mai de timpuriu. Ţările europene dezvoltate au circa 7 milioane de bolnavi sub tratament, la care se adaugă anual în jur de 270.000 de cazuri noi. "Cifrele sunt alarmante", avertizează diabetologii. "În special la diabetul de tip 2, modul de viaţă nesănătos joacă un rol important. Îndată după al doilea război mondial, rata diabetului în Europa nu depăşea 1%. La data aceea, oamenii făceau majoritatea drumurilor pe jos şi se hrăneau cu mare economie. În prezent, diabeticii reprezintă aproximativ 10% din totalul populaţiei".
Referitor la mecanismul bolii: rolul principal în această afecţiune este deţinut de pancreas. În situaţia ideală, el secretă hormonul numit insulină în cantitate suficientă, reglând astfel prezenţa zahărului din sânge. Când celulele din organism nu mai reacţionează la acest hormon, specialiştii vorbesc despre o rezistenţă la insulină: pancreasul secretă din ce în ce mai multă şi valorile glicemiei cresc.
Periculos este faptul că diabetul nu provoacă dureri, în schimb, atacă, deja din stadiul incipient, vasele de sânge şi nervii - iar simptomele, cum sunt setea exagerată, urinările frecvente şi creşterea în greutate, nu pot fi atribuite exclusiv acestei afecţiuni metabolice.
În mare parte, diabetul e determinat genetic, totuşi, studiile ştiinţifice arată că declanşarea lui este în mod cert favorizată de supraponderalitate şi sedentarism. Şi invers, reducerea greutăţii corporale şi fortificarea musculaturii fac ca organismul să devină din nou receptiv la insulină, să aibă nevoie de o cantitate mai mică şi s-o valorifice mai rapid.
Aşadar, stilul de viaţă constituie un factor decisiv. Este un aspect confirmat şi în scrisorile cititorilor noştri dedicate rubr