Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Petru Filip, a declarat pentru MEDIAFAX că persoanele propuse ca directori ai Institutelor Culturale Române (ICR) din străinătate vor fi audiate pe 4 iunie de comisiile pentru cultură şi politică externă din cadrul forului legislativ.
"Propunerile ICR şi MAE (Ministerul Afacerilor Externe, n.r.) pentru directorii direcţiilor externe vor fi prezentate în data de 4 iunie în cadrul comisiilor pentru cultură şi politică externă din Senat. Procedura este ca în cazul numirilor ambasadorilor, doar că votul din comisie nu este consultativ, ci obligatoriu", a declarat Petru Filip, vineri, pentru MEDIAFAX.
Guvernul a adoptat, pe 13 iunie 2012, Ordonanţa de Urgenţă (OUG 27/2012) prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membri ai consiliului de conducere.
Conducerea operativă a ICR este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, asistat de doi vicepreşedinţi, cu rang de subsecretari de stat, numiţi şi revocaţi din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.
"Numirea şi revocarea directorilor şi a directorilor adjuncţi se fac la propunerea preşedintelui Institutului şi cu avizul comun al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă şi al Comisiei pentru politica externă ale Senatului, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe, al ministrului Culturii şi al preşedintelui Institutului, pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru încă un mandat; directorul Academia di Romania din Roma şi cel al Institutului Cultural Român şi de Cercetare Umanistică de la Veneţia sunt numiţi la propunerea preşedintelui Academiei Române", se arată în textul de lege privind funcţionarea In