In timp ce milioane de romani parasesc tara in cautarea unui trai mai bun, Romania ramane atractiva pentru muncitori din toate colturile lumii, care ajung aici in general cu aceleasi nazuinte ca ale compatriotilor nostri emigranti.
Peste 15.500 de angajati straini lucreaza cu forme legale in prezent in Romania, numarul lor fiind in crestere fata de anii precedenti.
Cei mai multi dintre ei sunt turci, in numar de peste 2.700, urmati de chinezi (peste 1.700) si italieni (peste 1.200), potrivit datelor transmise de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si Inspectia Muncii la solicitarea Ziare.com.
Numarul salariatilor straini din Romania din 2011 pana in prezent:
Printre angajatii firmelor din Romania se mai regasesc cateva sute de unguri, germani, bulgari, moldoveni, francezi, greci, filipinezi, sirieni, irakieni, sarbi si polonezi.
Nu lipsesc nici angajatii exotici, desi in numar foarte redus. In tara noastra lucreaza legal cate un cetatean din Mozambic, Seychelles, Singapore sau Zambia, cate doi din Trinidad Tobago, Kenya, Somalia etc.
De asemenea, 77 de americani si 271 de britanici isi castiga existenta in Romania.
Cei mai multi dintre angajatii straini, peste 4.600, lucreaza in domeniul comertului cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor. De asemenea, sunt mai mult de 2.700 de angajati straini in industria prelucratoare si aproximativ 1.000 in constructii. Peste 1.000 de straini desfasoara activitati profesionale, stiintifice si tehnice, iar circa 900 lucreaza in domeniul serviciilor administrative si serviciilor de suport.
In fruntea topului angajatorilor din Romania, cu cei mai multi salariati straini, se afla compania chineza Huawei Technologies, al doilea mare furnizor de echipamente de