Clienţii BCR au atras anul trecut credite cu o valoare medie de 200.000 de lei pentru achiziţii de locuinţe în Bucureşti, în timp ce la nivel naţional valoarea medie s-a situat la peste 165.000 de lei, 45% dintre împrumuturi fiind pentru apartamente cu două camere. Totodată, 26% dintre credite au fost destinate achiziţiei de apartamente cu 3 camere, 14% pentru case, 11% pentru garsoniere, iar 4% pentru apartamente cu patru sau mai multe camere. În Capitală, aproape jumătate dintre finanţări au fost acordate pentru apartamente cu două camere, se arată într-un comunicat al BCR.
"În 2012, aproximativ 10% din clienţi deţineau deja o proprietate la momentul accesării creditului pentru noua locuinţă. Se remarcă astfel, alături de profilul clientului aflat la prima achiziţie, un nou profil, acela al clientului care deţine o locuinţă şi doreşte îmbunătăţirea condiţiilor spaţiului locativ prin trecere la o locuinţă cu mai multe camere de exemplu sau la o casă", a declarat Teodor Mincu, şeful biroului Intermediari din cadrul BCR.
Clienţii au fost în general bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, căsătoriţi, cu studii superioare. Aproximativ 60% din tranzacţiile de cumpărare a unei locuinţe se realizează printr-un credit bancar.
"Este interesant de remarcat şi interesul din ce în ce mai mare pentru creditarea în lei. Astfel, în urma reducerii semnificative a diferenţelor de dobândă dintre euro şi lei, creditele ipotecare în monedă naţională sunt aproape similare din punct de vedere al costurilor cu creditele ipotecare în euro şi fără a mai pune la socoteală avantajul eliminării riscului valutar", a mai spus Mincu.
Exemplu de calcul pentru un credit în valoare totală de 180.000 lei, pe 30 de ani
DAE = 6,54% dobândă variabilă: 6,28%/an (ROBOR 6 luni + 1,3 %); rată lunară: 1.112 lei; comision de analiză 990 lei; cost evaluare apartam