Vestita brânză de Năsal, o delicatesă ce concurează brânzeturile franţuzeşti, va dispărea de pe mesele românilor. Compania care deţine fabrica din comuna clujeană Ţaga, unde se producea brânza, a decis închiderea acesteia. Este vorba despre o grotă, aflată sub pâmânt, unde lucrau 14 persoane. Primarul din Ţaga vrea să salveze brandul: a propus deja conducerii companiei Napolact să vândă făbricuţa din grotă consiliului local al comunei.
Primarul din comuna Ţaga a fost înştiinţat oficial de conducerea companiei Napolac că fabrica de brânzeturi Năsal din grotă se va închide. Primarul Romulus Mârza a făcut o propunere companiei pentru a salva brandul clujean. Primarul aflase dinainte de la angajaţi că fabrica îşi va înceta activitatea.
Oamenii din comună regretă dispariţia caşcavalului de Năsal. Ioan Boca, acum pensionar, a lucrat înainte de Revoluţie timp de 16 ani în fabrica de brânzeturi. Viceprimarul din Ţaga, de profesie geolog, ne spune secretul gustului pe care brânzeturile îl prind în grotă.
Nisipul sarmaţian se vede şi la exteriorul grotei săpate de mineri în anii 60. Viceprimarul a cumpărat ultimele două bucaţi de brânză de Nasal de la magazinul din Ţaga. Un kilogram de brânză de Nasal costă în jur de 80 de lei. Conducerea companiei a explicat sec decizia.
CARTON MOTIVUL ÎNCHIDERII
SURSA CONDUCEREA COMPANIEI
"Decizia a fost luată ca urmare a interesului scazut pe care consumatorii romani il au pentru specialitatile de branzeturi romanesti. Acest fapt a dus la scaderea continua a vanzarilor si, implicit, a productiei, desi compania a facut investitii foarte mari in campanii de promovare a gamei de branzeturi de la Taga", se arată în raspunsul FrieslandCâmpina.
Cei 14 angajaţi urmează să primească trei salarii compensatorii.
Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan