Sa concepi un top corect al celor mai scumpe alimente poate fi extrem de dificil din pricina variatiilor continue ale pretului. Am incercat totusi sa intocmim o lista, cat mai veridica, a celor mai scumpe alimente din lume. Asadar, intr-o ordine aleatorie:
Sofranul
„Aurul Rosu” cum era cunoscut in anitichitate, sofranul este cel mai scump condiment din lume. Un kilogram de sofran costa undeva intre 30.000 si 40.000 de dolari. Pretul urias este generat in primul rand de faptul ca pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate aproape 250.000 de flori din care se opresc numai stigmatele (partea superioară a pistilului ce este divizata in 3) care apoi se usuca pana la pierderea a 4/5 din umiditatea lor. Al doilea factor care face din sofran un ingredient de lux este faptul ca este o cultura manuala ce nu suporta mecanizare decat in mica parte si exclusiv asupra solului.
Trufele albe
Cele mai faimoase dintre ciuperci, trufele reprezinta de secole „diamantele negre” ale lumii culinare. Cele mai scumpe dintre acestea sunt cele albe, intalnite preponderent in regiunile din nordul Italiei, Franta sau Croatia. Trufele albe din peninsula italica sunt insa cele mai apreciate si totodata cele care bat noi recorduri atat ca dimensiuni cat si ca pret de comercializare. Cea mai mare suma platita vreodata pentru o trufa alba a fost de 330.000 de dolari americani, pentru un exemplar de aproape 1,5 kilograme, descoperit in Italia, langa Pisa. Pentru exemplarele „banale”, de pana in 10 cm, pretul poate ajunge pana la 4.000 de dolari pe kilogram.
Caviarul de sturion european sau beluga
Un concurent serios la titlul de cel mai scump aliment din lume, caviarul provenind de la specia de sturion european cunoscuta ca beluga poate costa pana la 5000 de dolari pe kilogram. Pestele intalnit in bazinul Marii Caspice si al Marii Neg