Mii de persoane risca sa moara in cazul unui cutremur, din cauza faptului ca imobilele cu risc seismic din Capitala nu sunt consolidate, sustine Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Acesta a declarat, pentru Ziare.com, ca orasul se confrunta cu doua probleme majore, si anume lipsa unui program de consolidare si deficitul controlului de constructii.
Inainte de toate, Nicusor Dan a tinut sa precizeze ca Bucurestiul se afla, mai degraba, la nivelul unor orase din state subdezvoltate decat la cel al metropolelor europene, dupa incidentul de miercuri, in care o cladire istorica din Centrul Vechi s-a daramat. "Tarile in care au mai fost astfel de stiri in ultimul timp, ca s-au prabusit cladiri, sunt Rwanda si Bangladesh, deci asta e nivelul la care ne aflam", a spus acesta.
De asemenea, presedintele asociatiei a mentionat ca una dintre cele mai importante probleme este faptul ca imobilele subrede nu sunt consolidate. "Nu exista un program al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) pentru cladirile cu risc seismic. Pur si simplu, ele nu sunt consolidate. Daca o sa fie un cutremur, vor muri mii de oameni", a acuzat acesta.
Cladire prabusita in Centrul Vechi al Capitalei (Video)
O alta problema majora se regaseste in sectorul controlului in constructii, acest domeniu fiind "total deficitar" in opinia lui Nicusor Dan. El a spus ca exista mai multe institutii care ar trebui sa se ocupe de acest lucru, insa ele nu-si fac treaba.
"Daca veti merge prin Bucuresti, veti vedea ca aproximativ 80% dintre constructiile in curs nu au panou de santier, iar aceasta ar fi trebuit sa fie prima faza a controlului, cu atat mai mult cu cat taxele pentru controlul in constructii sunt de 2% din orice investitie", a explicat presedintele Salvati Bucurestiul.
Legat de cladirea prabusita in Centru