Cristian Tabără vă invită să descoperiţi aurul românesc sâmbătă, 18 mai, de la ora 18.00, urmărind TVR 1, TVR HD sau online, pe TVR+Sâmbăta aceasta, echipa emisiunii Exclusiv în România ajunge în judeţul Alba în căutarea aurului românesc „ascuns” în pământuri. Cristian Tabără coboară în Galeria romană de exploatare a aurului de la Roşia Montană - unicat mondial pentru că este singura galerie romană din lume (de exploatare a aurului), perfect conservată şi vizitabilă.
Descinderea următoare este la Brad, la Muzeul Aurului, unde se găsec expuse cele mai scumpe piese de aur nativ din Europa.
Cetatea romană de la Roşia Montană (Alburnus Maior) este, poate, cel mai autentic document de ilustrare a activităţii minereşti aurifere de la începuturile sale. Disputele mediatice din ultimii ani referitoare la proiectul minier privat din Munţii Apuseni au adus o promovare neaşteptată a Muzeului Aurului şi a galeriilor romane, unice în România şi în lume. Aşa se face că zilnic, zeci de turişti trec pragul muzeului şi se încumetă să intre în galerii pentru a vedea cum extrăgeau romanii aurul din munte în urmă cu 2.000 de ani.
Roşia Montană reprezintă vârful tehnologiei miniere antice, pentru că aici se săpau galerii din care se scoteau filoane aflate în rocă dură, vulcanică. Din acest punct de vedere, Roşia Montană este unică în lume. Reţeaua de galerii romane de la Roşia este cea mai mare dintre toate exploatările imperiului, depăşind descoperirile din Spania, Portugalia, Marea Britanie şi Franţa, chiar dacă Dacia a fost ultima provincie cucerită şi prima părăsită de romani.
Caracterul de unicitate al obiectivului este dat nu numai de amploarea minelor sau de tehnologia folosită, ci şi de conservarea peste timp – intactă şi integrală – a galeriei romane.
Roşia Montană era centrul financ