Apă contaminată cu tricloretilenă a fost găsită în pânza freatică din Voluntari-Ilfov, în zona fostei IPRS Băneasa, în opt puţuri, la mică adâncime, proprietarii acestora fiind notificaţi să nu le mai folosească, iar toţi cei cu surse proprii de apă, sfătuiţi să facă analize.
Suspiciunea de contaminare a pânzei freatice din zona fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa a apărut în urmă cu o săptămână, după ce un cetăţean a sesizat autorităţile, arătând că a făcut analize pentru apa din puţul său, care indică o concentraţie ridicată de tricloretilenă - substanţă toxică folosită în procesul industrial. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, Dănuţ Crăciun, a declarat, vineri, că după ce rezultatele analizelor efectuate de Apele Române au arătat că apa din unele puţuri din zonă, aflate la adâncimi cuprinse între 25 şi 60 de metri, este într-adevăr contaminată, s-au făcut notificări către proprietarii lor, prin care li s-a interzis să mai consume apa respectivă sau chiar să o folosească pentru igiena personală.
Dintre cele 19 puţuri din care s-au prelevat şi analizat probe de către Apele Române, în 8 a fost găsită apă contaminată, au precizat reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române".
Deţinătorii acestor puţuri sunt, în majoritate, persoane fizice, dar există şi proprietari persoane juridice, inclusiv un poligon de tir, a precizat Crăciun. Totodată, angajaţii DSP Ilfov fac în continuare cercetări pentru a vedea câte gospodării sunt afectate, cei care au surse proprii de apă fiind sfătuiţi să facă analizele specifice, pentru ceilalţi neexistând suspiciuni, a mai spus şeful direcţiei. Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi Poliţia din Ilfov au fost sesizate, alături de Administraţia Naţională "Apele Române", după ce un cetăţean din Vo