Evaziunea fiscală şi munca la negru sunt două dintre impedimentele care blochează sosirea investitorilor străini în ţara noastră, consideră economiştii austrieci.
Investitorii austrieci sunt speriaţi de amploarea evaziunii fiscale în România şi a perpetuării fenomenului muncii la negru, mai ales în construcţii. Aceştia propun o legislaţie fiscală mai simplă şi implicarea responsabilă a statului în gestionarea banilor publici.
„Austria este cel de-al doilea stat investitor în România, cu peste 10 miliarde de euro şi cu o cotă de 18%. Există 1.000 de companii austriece care au investit aici, dar, din păcate mediul este unul dificil, în primul rând pentru că multe firme de aici nu îşi plătesc taxele fiscale şi în al doilea rând pentru că acestea preferă munca la negru, în special pe piaţa construcţiilor. Vă daţi seama că este greu să prezinţi o ofertă competitivă la o licitaţie dacă alţii lucrează cu oameni fără forme legale. Şi se trezesc la un moment dat că aceşti muncitori, care au un nivel redus de loialitate faţă de angajator, îi fură în complicitate cu agenţiile de pază, cu care sunt mână în mână. Până la urmă acest lucru se va reflecta pierderile firmei respective", avertizează Arnulf Gressel, reprezentant al programul Advantage Austria.
Erich Kirchler, profesor la Universitatea Economică din Viena, a sugerat autorităţilor să îmbine partea de control cu cea de comunicare cu contribuabilii, de a le spune acestora ce se va întâmpla cu banii colectaţi din taxe şi impozite. „Cetăţenilor nu le place să plătească taxe însă e mai bine să dormi liniştit decât să te temi de un eventual control sau audit. În unele ţări evaziunea fiscală este văzută ca un delict minor, însă cetăţenilor trebuie să li se spună că aceasta este o opţiune riscantă. Rişti să pierzi nu numai suma datorată, ci să iei şi o amendă sau chiar să faci închisoare", atrage atenţ