Peste 10 mii de vrânceni suferă de boli cardiovasculare, hipertensiunea arterială fiind cea mai frecventă afecţiune. Această afecţiune apare atunci când sângele urcă prin artere la o presiune mai mare faţă de cea normală. Câţiva dintre factorii care cauzează hipertensiunea arterială (HTA) sunt: ereditatea, stările emotive repetate, regimul hipercaloric, aportul excesiv de sare în alimente încă din copilărie. De asemenea, această afecţiune poate fi determinată şi de boli, cum ar fi cele renale, congenitale, anomalii ale aortei sau de scăderea elasticităţii aortei.
HTA poate fi asimptomatică şi poate fi descoperită la un consult de rutină, dar în stadiile avansate apar dureri de cap, ameţeli, sângerări nazale, tulburări de vedere, apărând puncte luminoase sau negre în câmpul vizual, tulburări de auz, dar şi boli renale, accidente cerebrale şi senilitate prematură.
Ieri a fost marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale. Cu această ocazie, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea au făcut câteva recomandări pentru vrânceni. „Deoarece multe persoane care au presiune sanguină crescută sunt asimptomatici, este important ca tensiunea arterială să fie regulat controlată de către un profesionist sau chiar monitorizată la serviciu. Modificările stilului de viaţă pot fi extrem de eficiente în reducerea presiunii sanguine crescute şi pot fi sintetizate astfel: dietă sănătoasă, reducerea consumului de sare, renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, managementul stresului. De asemenea, este recomandat să renunţaţi la dieta bogată în grăsimi saturate, consumul excesiv de sare, stilul de viaţă sedentar, consumul excesiv de alcool şi fumat”, recomandă specialiştii DSP.
Tot cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, Ministerul Sănătăţii s-a alăturat Societăţii Române de