Preţuri „fierbinţi” prin Piaţa Centrală. Ieri, unii comercianţi vindeau kilogramul de cireşe venite de peste mări şi ţări, cu 25 de lei. Alţii, în schimb, mai „omenoşi” dădeau fructele şi cu 7 lei mai puţin. De la tarabele de “import”, am trecut la cele autohtone, unde fructele zemoase se comercializau cu 8,50 kilogramul. Iar asta, deoarece calitatea şi aspectul mărfii difereau destul de mult, căci cele româneşti (de la Iaşi), erau mai mici şi mai „palide”, pe când cele de afară (italiene) erau mari, coapte şi numai bune de înfulecat. De pe multe tarabe, ne făceau cu ochiul grămezi mari de căpşune – care mai de care mai apetisante, care îţi lăsau gura apă. Curios, am întrebat un pieţar de unde le aduce, şi dacă stă bine cu vânzarea. Amabil, omul mi-a spus că nu este producător, dânsul doar le aduce din zona Ardealului. Pe mese, un kilogram de căpşune costa între 8 şi 10 lei. „Marfa nu este de la noi, eu doar comercializez. Însă ştiu cum procedează ardelenii când vine vorba de calitatea produselor. Solariile sunt acoperite iarna şi o scurtă perioadă din primăvară şi apoi fructele sunt lăsate prin bătaia soarelui ca să capete o savoare aparte. Cu vânzarea ce să zic? Nu stăm chiar aşa de bine. Lumea vine, se uită, şi pleacă”. De la fructe, trecem la legume. Pe toate tarabele erau roşii etichetate ca fiind din România (şi mai puţin din Bulgaria şi Grecia). Ca aspect şi calitate, cele bulgăreşti păreau a fi cele mai bune, căci erau mari şi „cărnoase”. Preţul diferea de la o zonă la alta. De exemplu, cele din Bulgaria costau 10 lei, iar din Grecia – 6 lei kilogramul. Cu 4 lei kilogramul, preţul morcovilor se afla în staţionare. În schimb, la spanac, pieţarii au mai „îndulcit” oferta. Pe etichete era scris un cost mai acceptabil, e vorba de 5 lei (kilogramul). Cartofii noi din Covasna, se comercializau cu 3,5 lei kilogramul, salata costa 2 lei, iar ridichile 3 lei. La tarab