Oricât ar părea de ciudat, insectele ar putea fi soluţia salvatoare care poate face omenirea să contracareze foametea existentă la nivel mondial şi în acelaşi timp să lupte împotriva obezităţii, informează reuters.it. Potrivit unui raport publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite, consumul de insecte nutritive este mult mai benefic pentru sănătate decât ne-am putea aştepta. De altfel, insectele sunt prezente deja în dieta a 80 la sută dintre oameni şi oferă aceeaşi valoare nutriţională ca o bucată de carne, fiind o sursă optimă de proteine. În plus, creşterea insectelor e mai ieftină şi nici nu poluează, cum se întâmplă în cazul creşterii vitelor, de exemplu. „Principalul mesaj este: consumaţi insecte!“, a spus Eva Mueller, director în cadrul FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură). „Insectele sunt abundente şi sunt o sursă preţioasă de proteine şi minerale. Două miliarde de persoane, adică o treime din populaţia planetei, consumă deja insecte pentru că sunt delicioase şi nutritive“, a mai spus Mueller. Peste 1.900 de specii de insecte sunt consumate în jurul lumii, mai ales în Africa şi Asia, dar oamenii din Occident resping, de regulă, ideea de a consuma lăcuste, termite şi alte gustări similare.
Autorii unui studiu elaborat de Departamentul Forestier din cadrul FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) afirmă că numeroase insecte conţin aceeaşi cantitate de proteine şi de minerale ce se găseşte în carne. De asemenea, insectele conţin grăsimile sănătoase recomandate de doctori în cadrul unei diete echilibrate.
Eva Mueller, director în cadrul FAO, afirmă că mai multe restaurante din Europa au început să ofere publicului feluri de mâncare ce conţin insecte, prezentându-le drept delicatese exotice.
Restaurantul danez
Noma, spre exemplu, ce a fost decernat timp de trei ani la rând cu titlu