Medicii mai multor maternități din țară sunt nemulțumiți că nu au primit fondurile necesare achiziționării de echipamente de îngrijire a bebelușilor născuți prematur, materiale sanitare sau mentenanță. Țara noastră se află pe primul loc din Uniunea Europeană la rata mortalității infantile. Sursa: Adi Pîclișan
Programul național de prevenire a mortalității infantile a fost integrat în cel de finanțare a secțiilor de anestezie și terapie intensivă pentru adulți. Toți managerii de spitale ar trebui să comande materiale sanitare pentru secțiile de neonatologie dintr-o listă dedicată terapiei intensive pentru adulți. Mulți manageri reclamă însă că banii nu sunt suficienți.
„Practic, ne-a luat banii cu care puteam ţine în viaţă aceşti nou-născuţi. Anul trecut, cel puţin la nivelul maternităţii mele a fost vorba de o sumă echivalentă cu 2 miliarde 200 de milioane bani vechi. Cu banii aştia cumpăram tot ceea ce e necesar pentru a ţine în viaţă aceşti copii. O să fie o licitaţie naţională, şi până când va fi această licitaţie şi noi vom putea accesa aceste materiale, vom trăi cu ce vom avea”, a declarat, pentru România TV, Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie a spitalului Cantacuzino.
În Maternitatea Cantacuzino, sunt anual cam 2.500 de naşteri. Unul din cinci copii tratatîn maternitate este prematur. Acum cinci ani, Banca Mondială a dotat mai multe maternități cu incubatoare de ultimă generație, însă de la acel moment statul nu a mai făcut investiții, iar personalul specializat din aceste secții a scăzut foarte ult.
„Acum 5 ani de zile, prin programul Băncii Mondiale, am fost dotaţi cu aparatură de ultimă generaţie. După aia a început sfârşitul. După aia nu s-au mai putut face angajări şi suntem la limita cu personalul, iar acum nu mai putem cumpăra aceste consumabile care sunt vitale pentru îngrijirea acestor copii”, a mai declarat Adrian Crăciu