De câteva săptămâni, localnicii din Girişu de Criş s-au împărţit în două tabere: cei nemulţumiţi că aleşii lor au ordonat defrişarea a peste 300 de salcâmi de la marginea satului, de o parte, iar de alta cei care aşteaptă cu nerăbdare ziua în care se vor odihni pe o bancă din parcul pe care Primăria îl va face cândva în locul pădurii.
Aceştia din urmă vor avea însă de aşteptat mult şi bine, pentru că, deşi pădurea de salcâmi a dispărut deja de o lună, parcul va deveni realitate abia când Primăria va avea bani pentru asta. Între timp, nimeni nu-şi pune întrebarea dacă un parc cu fântână arteziană şi zeci de locuri de parcare era ultimul lucru care lipsea în Giriş...
Acoperit cu acte
La intrarea dinspre Oradea în Girişu de Criş, pe partea stângă, se întindea până în urmă cu o lună Păduricea, adică 2,6 hectare cu 349 de salcâmi sădiţi în urmă cu 40 de ani. Copacii crescuseră odată cu oamenii locului şi formau o zonă verde unde oamenii mergeau la "fript de clisă" în duminicile însorite. Acum, în locul Păduricii este un teren arid pe care a mai rămas doar mirosul salcâmilor dispăruţi. Vinerea trecută, câţiva ţigani scoteau din pământ cioturile copacilor, iar un utilaj nivela terenul parcă pentru a acoperi orice urmă.
Decizia defrişării a fost luată în această primăvară. "Am aviz de la Ocolul Silvic şi Hotărâre de Consiliu Local!", s-a apărat edilul Ioan Paşca în discuţia cu BIHOREANUL, numai să nu-l acuze cineva că a tăiat ilegal copacii. Şi nu minte, căci operaţiunea a fost aprobată de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare. "Salcâmii au un ciclu de vegetaţie de 25 de ani, iar aceştia erau plantaţi din anii '70. Erau bătrâni şi uscaţi, aşa că am dat aprobare pentru tăierea lor", confirmă Vasile Popa, şef de birou în cadrul ITRSV Oradea.
Parc ca la oraş
"Numa' mizerii, şobolani şi câini morţi erau în Pădurice. Nemulţumiţi