Studenţii români îşi doresc în proporţie de 76,1% după absolvire să se angajeze, alţi 50,3 % doresc să urmeze un nou program de studii iar 26,5 % îşi doresc să îşi deschidă o afacere, relevă un studiu realizat de Uniunea Studenţilor din România.
Potrivit sondajului, 76% dintre studenţi consideră că numărul de absolvenţi nu este în concordanţă numărul de locuri de pe piaţa muncii.
"Centrele de Consiliere şi Orientare în Carieră sunt aproape necunoscute de către studenţi, 70% dintre aceştia nu ştiu că există, iar peste 75% nu au beneficiat niciodată de serviciile acestora. Alte detalii vor fi prezentate în cadrul Adunării Plenare", susţine USR într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.
Uniunea Studenţilor din România organizează sâmbătă, la Palatul Parlamentului, Adunarea Plenară a Congresului Studenţilor din România, cu acest prilej urmând a fi făcute publice rezultatele unui barometru efectuat în rândul studenţilor cu privire la sistemul educaţional.
Un alt punct important al Adunării Plenare este prezentarea propunerii de proiect de lege a internshipului. Proiectul este o iniţiativă în premieră care îşi propune crearea unui cadru legislativ stabil, într-un domeniu problematic ce a creat dispute în România ultimilor ani: angajarea studenţilor încă de pe băncile facultăţii şi pregătirea lor practică pentru exigenţele pieţei muncii.
"Prin acest proiect iniţiat de USR se propune crearea unui contract de muncă special pentru studenţii care fac internship în domeniul pentru care îi pregăteşte facultatea lor. Acest contract ar aduce beneficii studenţilor, care ar căpăta astfel experienţă şi vechime în muncă şi în specialitate, dar şi companiilor care îi angajează şi facultăţilor care îi instruiesc", subliniază reprezentanţii USR.
În ceea ce priveşte iniţiativa de elaborare a unui model e