Acum vreo saptamana si ceva, am nimerit pe un post de stiri care dezbatea o problema foarte importanta pentru Romania: Jeremy Clarkson de la Top Gear s-a luat de noi si de tarisoara noastra. Parca el e mare scofala cu Marea lui Britanie, ricanau analistii. Dar, pana la urma, ce-a avut, domnule, Clarkson cu noi, se intreaba Iulian Comanescu, pe blogul lui.
Il stiti ca pe tipul ala cret-carunt, in sacouri gresite si blugi, care face tot felul de glume la emisiunea cu masini, impreuna cu un pitic si un tip cu mutra de carte de joc? Daca nu, ori n-aveti televizor, ori n-aveti telecomanda. Top Gear e show-ul care se transmite in 150 de tari, cu o audienta globala de 350 de milioane de telespectatori, cea mai mare din lume. Ei bine, tocmai tipul cret, cu blugi, a spus, in rubrica lui din Sunday Times, ca unele din localitatile romanesti sunt intr-un stadiu "care ar fi caracterizat pana si de Iisus drept inapoiat". Si ca in Europa, romanii vor fi aratati cu degetul daca vor incerca sa-si plateasca cumparaturile "cu o gasca si cateva lemne de foc".
Daca citesti un singur articol de Clarkson, esti nedumerit si te-ai putea scandaliza. Prezentatorul a debutat insa in anii ¬80, ca ziarist de presa scrisa, si isi trimite rubrica la Sunday Times de ani buni, iar textele lui sunt adunate in volume pe cat de amuzante, pe atat de profitabile intelectual, de gasit pe Kindle.com si in aeroporturi. Analistii care s-au inflamat ar fi trebuit sa deschida una din carti sau macar sa caute citate din faimosul prezentator pe Internet. Concludenta ar fi fost si vizionarea catorva editii din emisiune, fiindca, de exemplu, Top Gear UK si-a carat omologii de la Top Gear Australia in locatia de filmare cu o masina pentru puscariasi, pentru a reconstitui in sens invers drumul facut de stramosii lor delincventi. Despre SUA, cu un prilej asemanator, au sustinut ca e "colonia" Ma