Danemarca amână pe o perioadă nedeterminată planurile vizând aderarea la euro, în condiţiile în care premierul Helle Thorning-Schmidt consideră că sistemul actual în care coroana daneză are un curs fix faţă de euro, fără ca Danemarca să fie membră a zonei euro, este cel mai bun regim monetar pentru ţara sa, transmite Bloomberg.
'Un referendum pe tema aderării la euro în actualul mandat este nerealist', a declarat joi Helle Thorning-Schmidt. 'Nu cred că are sens să discutăm opţiunea unui referendum şi în următorul mandat' (2015-2019), a adăugat premierul danez.
La ultimul referendum, organizat în 2000, Danemarca a respins moneda euro şi autorităţile nu au fixat o dată pentru un nou vot. Potrivit unui sondaj publicat în luna martie, în eventualitatea unui nou referendum cei care se opun aderării ar câştiga cu o marjă de 42 de puncte procentuale, aproape de nivelul record de 44,6% înregistrat în luna decembrie 2011, la momentul apogeul crizei datoriilor din zona euro.
'Moneda euro a fost subiectul multor incertitudini în cursul ultimilor ani, iar momentul actual nu este unul adecvat pentru organizarea unui referendum', a apreciat Thorning-Schmidt. 'Modul actual în care Danemarca este legată de euro este unul ideal', consideră premierul danez. 'Avem de mulţi ani un curs de schimb fix, iar acest regim a servit bine interesele Danemarcei şi continuă să o facă', a spus Thorning-Schmidt.
În 1993, Danemarca a optat să nu adere la zona euro, după ce populaţia a respins uniunea monetară completă. Singurul mandat al Băncii centrale este să ajusteze ratele dobânzilor şi nivelul rezervelor pentru a apăra cursul de schimb între coroană şi euro.
Thorning-Schmidt susţine că un curs de schimb fix s-a dovedit mai sigur decât un regim de flotare liberă, deoarece a evitat fluctuaţiile de curs înregistrate de statele vecine Nor