Administraţia Bazinală de Apă Jiu a finalizat hărţile de hazard la inundaţii. Proiectul are ca scop îmbunătăţirea managementului riscului la inundaţii.
Administraţia Bazinală de Apă Jiu a finalizat hărţile de hazard la inundaţii, acestea reprezentând Componenta 1 din proiectul „Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în Bazinul Hidrografic Jiu ”. Proiectul a fost demarat în anul 2011 şi are ca scop îmbunătăţirea managementului riscului la inundaţii. Acest lucru este posibil prin cunoaşterea mai precisă a arealelor din zona râurilor Jiu cu afluenţii săi de ordin I (Jiul de Est, Amaradia de Gorj, Tismana, Jieţ, Gilort, Motru, Amaradia, Raznic) şi de ordin II (Taia, Orlea, Bistriţa, Jaleş, Ciocardia, Blahniţa, Coşuştea, Huşniţa, Mereţel), dar şi afluenţii fluviului Dunărea din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Hunedoara.
În ceea ce priveşte stadiul proiectului menţionăm că în momentul de faţă a fost finalizată Componenta 1, ce înseamnă realizarea de hărţi de hazard la inundaţii şi Componenta 3, adică managementul de proiect.
Hărţile de hazard la inundaţii vor arăta cu precizie ridicată extinderea zonei inundate şi, în anumite situaţii, vor putea să ofere informaţii referitoare la viteza apei, adâncimea apei la viituri, corespunzătoare unor debite cu diferite probabilităţi de depăşire, adică date referitoare la inundaţii care se petrec o dată la 1.000 de ani, o dată la 100 de ani, o data la 20 de ani, respectiv o dată la 10 ani. Hărţile de hazard vor fi puse la dispoziţia Consiliilor Judeţene pentru a elabora hărţile de risc, care vor indica nivelul pagubelor ce se vor produce şi zonele de evacuare a populaţiei, în baza datelor obţinute din hărţile de hazard şi care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor locale, dar şi a publicului larg.
Până la finalul proiectului au mai rămas de realizat Scenariile de amenajare şi P