Suprafaţa de 18,9 hectare din pădurea Hoia, pe care Consiliul Judeţean a câştigat-o în instanţă, după un lung proces cu Primăria Cluj-Napoca, va fi utilizată pentru extinderea Parcului Etnografic Romulus Vuia.
Pădurea Hoia revine, în sfârşit, în custodia Muzeului Etnografic, după un lung proces pe care Consiliul Judeţean (CJ) l-a purtat cu Primăria Cluj-Napoca. În 2010, într-un mod ciudat, Primăria Cluj Napoca s-a intabulat pe o suprafaţă de 18,9 hectare din Pădurea Hoia, care, în mod normal aparţinea Muzeului Etnografic (instituţie subordonată CJ). De abia anul acesta a reuşit CJ să câştige în instanţă anularea titlului de proprietate pe care îl deţinea primăria pentru acest teren. Directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, a informat că suprafaţa va fi utilizată pentru extinderea parcului "Romulus Vuia", fără însă să se închidă porţiunea care în prezent e utilizată ca zonă de picnic.
Pădurea Hoia, pe care Primăria Cluj-Napoca a luat-o Consiliului Judeţean în 2010, se va reîntoarce în custodia Muzeului Etnografic. "Conducerea Consiliului Judeţean mi-a comunicat că cele 18,9 hectare vor reveni în administrarea noastră, pentru extinderea secţiei în aer liber a Muzelui Etnografic", a spus directorul acestei instituţii de cultură, Tudor Sălăgean: El a explicat că se vor găsi soluţii astfel încât terenul care e utlizat acum ca zonă de picnic să rămână în continuare deschis publicului. "Vom face în aşa fel încât să nu închidem tot terenul pentru Muzeu. Există o anumită porţiune care va fi lăsată ca zonă de picnic, mai ales că oamenii preferă să meargă în acest loc", a spus Tudor Sălăgean.
Planul Primăriei era acela de a amenja în Hoia trei parcuri cu băncuţe, pe bani europeni. Aşa se face că în 2010, cele 18,9 hectare au fost intabulate de către Primărie, prin nu se ştie ce artificii, cu toate că acest teren a aparţinut dintotdeauna Muzeului Etno