Cele mai populare fructe de pădure, afinele, sunt folosite de secole pentru efectele lor terapeutice. Acestea nu sunt doar delicioase, ci şi foarte bogate în antioxidanţi, vitamine şi fibre
Afinele proaspete se găsesc pe piaţă pe toată perioada verii, aşa că trebuie să ne bucurăm de efectele benefice pe care le au asupra organismului. Acestea conţin în proporţie de 80% apă, iar restul zaharuri, acizi, proteine, vitaminele A, B1, B2, B3, C şi E, dar şi uleiuri şi săruri minerale. Frunzele acestui arbust şi fructele, afinele, sunt cele mai utilizate părţi ale acestei plante în medicina naturistă.
Studiile au arătat că o dietă bogată în afine te ajută să scapi de grăsimea de pe talie, care creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Mai mult, consumul de afine oferă o bună protecţie pentru inimă persoanelor care suferă de sindrom metabolic. Efectul benefic se datorează unor substanţe prezente în compoziţia afinelor, care împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge şi formarea cheagurilor de sânge pe artere. Afinele sunt indicate şi hipertensivilor, deoarece previn creşterea tensiunii arteriale.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că afinele au rolul de a proteja creierul de stresul oxidativ şi reduc afecţiunile apărute cu înaintarea în vârstă (Alzheimer sau demenţă senilă).
Îmbunătăţesc vederea
Vitaminele A şi C din afine, în combinaţie cu pigmentul antocianină, îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia sangvină la nivelul ochilor şi al sistemului nervos şi pot preveni sau chiar trata unele boli de ochi, precum retinita pigmentoasă, glaucomul sau miopia. Vitaminele şi nutrienţii din afine sunt eficiente împotriva oboselii ochilor, în timp ce antocianina ajută la protejarea ţesuturilor retinei împotriva radicalilor liberi.
Reduc nivelul zahărului din sânge
Glucochinina este un alt compus care se gă