Prăbuşirea clădirii de pe strada Blănari, în paralel cu renaşterea relativ recentă a Centrului Istoric, a făcut ca problema clădirilor clasate ca pericol public să redevină de interes. Numai în Centrul Istoric există 194 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.
O clădire din Centrul Istoric al Capitalei situată pe strada Blănari numărul 4 s-a prăbuşit miercuri. Din fericire, în urma evenimentului nu au fost înregistrate victime, clădirea nefiind locuită. Incidentul a creat însă panică atât la nivelul rezidenţilor din Centrul Vechi, care se tem pentru siguranţa lor spunând că în orice moment se aşteaptă ca locuinţa lor să aibă aceeaşi soartă, cât şi la nivelul autorităţilor.
Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât, din 1977 şi până în prezent, doar 30 de clădiri au fost consolidate.
Lista clădirilor expertizate tehnic actualizată în aprilie 2013 arată că în oraş există 373 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic dintre care 189 reprezintă un pericol public. În cazul clădirii care tocmai a căzut, arhitectul şef al Primăriei Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a spus că administraţia generală ştia, proprietarul clădirii primind un aviz de reconsolidare a clădirii, imobil de altfel încadrat la categoria ruină.
„Clădirea căzută zilele trecute era a unui privat şi era declarată ruină, proprietarul primind avizul de consolidare şi renovare. De altfel, omul merită să fie felicitat pentru modul în care a izolat şantierul. Nimeni nu a fost rănit, nicio clădire din jur nu a fost afectată. În ceea ce priveşte atribuţiile Primăriei Generale în atenţionarea proprietarilor de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic din Centrul Istoric, instituţia noastră nu poate decât să atenţioneze, să notifice sau să amenedeze”, a declarat Pătraşcu, pentru adevarul.ro.
Faptul că primejdia a fost evitată şi nu a avut loc nicio tragedie nu ţine însă