Aperitivo. De câțiva ani este nelipsit din meniurile teraselor care se respectă. Este în mod cert o băutură la modă și vara aceasta sprițul cu Aperol va fi din nou pe buzele tuturor
Aperolul este aperitivul perfect pentru zilele călduroase care ne așteaptă. Gustul dulce-amărui, concentrația alcoolică mică și versatilitatea aromelor sale fac din acest lichior ingredientul ideal pentru zeci de rețete delicioase și, în același timp, răcoritoare.
Această băutură a fost inventată de Barbieri, un producător din Padova, la începutul secolului 20. Numele său, care parcă te duce cu gândul la un medicament, provine de la cuvântul franțuzesc “apero” (aperitiv) pe care Barbieri l-a auzit într-o călătorie la Paris prin 1910. Rețeta sa a rămas neschimbată până astăzi, iar printre ingredientele sale de bază se numără portocala, gențiana sau rubarba.
Deși seamănă foarte mult cu Campari, are o concentrație de alcool de numai 11% (la jumătate cât cea a lui Campari) și este un pic mai dulceag. În Italia, această băutură a devenit celebră deabia după Al Doilea Război Mondial, fiind consumată cu preponderență în nord. Cel mai frecvent îl găsești în combinație cu prosecco în Aperol Spritz, rețeta care i-a adus de altfel succesul fulminant din ultimii ani. Se spune că în regiunea Veneto, unde a fost inventată această rețetă, în intervalul dintre orele 6 și 9 seara (numit de italieni aperitivo) se consumă 1000 de spritz-uri pe minut.
Popularitatea acestui cocktail este cu atât mai mare cu cât rețeta este cât se poate de simplu de preparat: la o parte de Aperol pui două părți de prosecco într-un pahar plin cu gheață, asezonat cu o felie de portocală și un strop de apă minerală. Concentrația alcoolică a unui pahar de Aperol Spritz poate ajunge la 8-9 la sută. Suficient pentru o zi caniculară în care gustul de portocală adăugat unui pahar de vin spumant cu multă ghe