Trei echipe din România participa la Intel International Science & Engineering Fair, evenimentul anual organizat de Intel, cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume. Adică șase elevi, din București, Vâlcea și Suceava, care se întrec cu peste 1.600 de tineri din întreaga lume pentru premii și burse în valoare de 4 milioane dolari.
Ionuț Budișteanu, elev al Grupului Școlar Oltchim din Râmnicu Vâlcea, aflat la a treia participare la Intel ISEF, a câștigat deja două premii speciale pentru proiectul de anul acesta și așteaptă decernarea premiilor de gală, eveniment care va avea loc peste câteva ore. Pentru Ionuț aceasta este ultima participare posibilă, fiind în clasa a XII-a, dar are șanse reale la câștigarea unui premiu mare la evenimentul care, anul acesta, are loc în Phoenix, Arizona.
Ionuţ propune juriului o lucrare cu şanse să revoluţioneze industria auto, intitulată „Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer”. Proiectul combină elemente hardware şi software, inclusiv o aplicaţie dezvoltată special de Ionuţ, testată în situaţii reale din trafic, cu scopul integrării în autovehicule şi reducerii semnificative a numărului de accidente rutiere. Unicitatea soluţiei propuse de Ionuţ constă în utilizarea unui radar minimalist şi a unor camere video, montate pentru a recunoaşte din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele şi poziţionarea în timp real a maşinii în trafic, semnele de circulaţie şi posibilele obstacole.
Un automobil echipat cu soluţia gândită de Ionuţ ar putea circula 100% regulamentar pe stradă, respectând viteza şi distanţa faţă de alţi participanţi la trafic, fără implicarea unui şofer, reducând astfel posibilitatea producerii de accidente. Lucrarea lui Ionuţ aduce reale beneficii societăţii şi îmbunătăţiri calităţii vieţii şi a fost realizată sub îndrum