Zeci de clădiri situate pe străzile cu terase din Centrul Vechi al Capitalei stau să cadă în orice moment. Datele obţinute de gândul de la Primăria Capitalei arată că în ultimii nouă ani au fost consolidate numai 16 clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.
La o plimbare la pas prin Centrul Vechi vezi cu ochiul liber casele cu parfum de epocă lăsate în paragină atât de autorităţi, cât şi de proprietari. Unele dintre acestea au afişe din care reiese că sunt pericol pentru trecători, în timp ce altele sunt scoase la vânzare.
În total, în Capitală, sunt 190 de clădiri care prezintă pericol public, cele mai multe dintre acestea fiind situate în Centrul Bucureştiului. Acest lucru reiese din lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic, publicată de Primăria Capitalei, care arată că în perimetrul teraselor din Centrul Vechi sunt zeci de case care stau să cadă pe străzile Franceză, Academiei, Blănari, Lipscani, Ion Ghica, Gabroveni, Şelari şi Şepcari. Cele mai multe dintre clădirile de pe lista primăriei sunt construite în secolul XIX, foarte puţine fiind construite după 1960, când construcţiile s-au făcut antiseismic.
Pe strada Blănari, unde miercuri s-a prăbuşit o casă, mai există alte patru case cu probleme. Cea mai veche dintre acestea a fost construită în 1880 şi se află la numărul 9. La numerele 3 şi 8 sunt alte clădiri vechi de peste 100 de ani.
VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A CLĂDIRILOR PERICOL PUBLIC ACTUALIZATĂ LA 26.04.2013
Strada Lipscani este o altă arteră cu multe clădiri cu risc seismic I. Aici, de la numerele 12 la 57 sunt zece case aflate în pericol de prăbuşire. Pe Strada Gabroveni sunt alte patru case cu risc seism, construite în perioada 1870- 1924.
Proprietarul unei case de pe Lipscani a pus un anunţ mare de vânzare. Contactat de gândul, acesta a spus că nu a consolidat casa până acum