Numărul angajaţilor din sectorul serviciilor din China l-a depăşit pentru prima dată pe cel al lucrătorilor agricoli în 2011, fapt istoric ce reflectă dorinţa celei de-a doua puteri economice mondiale de a avea o societate mai urbanizată şi o structură economică apropiată de cea a ţărilor dezvoltate, relatează vineri EFE.
Potrivit ultimei ediţii a Anuarului statistic al Chinei, publicată recent şi care include date din anul 2011, gigantul asiatic număra 272,8 milioane de persoane angajate în sectorul serviciilor, 35,7 % din total, în timp ce în agricultură lucrau 265,9 milioane, ceea ce înseamnă 34,8 % din populaţia ocupată chineză.
Deşi diferenţa este de 'numai' 6,8 milioane de persoane, modificarea arată că a doua economie mondială caută să îmbunătăţească veniturile cetăţenilor săi pentru a alimenta cererea internă, proces care trece în mod inevitabil printr-un nou exod de la sat la oraş.
Principala schimbare constă în reducerea radicală a numărului lucrătorilor din sectorul agricol - activitate care aduce sub 10 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) - şi promovarea angajărilor în sectoare precum industria ori serviciile, care generează mult mai multă valoare adăugată.
Pentru ca numai între 5% şi 10% din forţa sa de muncă să lucreze în agricultură - cum se întâmplă în economiile dezvoltate - China va trebui să genereze circa 200 de milioane de locuri de muncă în următoarele decenii în celelalte sectoare, potrivit organizaţiei Capital Economics.
Tot în 2011, populaţia urbană a Chinei a depăşit-o pentru prima dată pe cea rurală.
Acum, China trece printr-o nouă etapă a procesului său de urbanizare, care prevede reforma sistemului de permise de rezidenţă - controversatul 'hukou', creat pentru a frâna exodul populaţiei de la sat la oraş. În sistemul 'hukou', care se aplică în China din anii 1950,