Politicile de austeritate trebuie frânate, iar Banca Centrală Europeană ar trebui să acţioneze mai curajos pentru a ajuta economia zonei euro, a declarat un consilier de top al cancelarului german Angela Merkel după ce datele oficiale au arătat că cea mai lungă recesiune din Europa postbelică şi-a pus apăsat amprenta pe economia germană.
Datele referitoare la economia germană arată că aceasta este „de facto“ în stagnare, a afirmat Peter Bofinger, membru în comisia de consilieri a guvernului, cunoscuţi sub numele de „Cei Cinci Înţelepţi“.
„Datele arată că ceea ce a fost mai rău din criza zonei euro nu a trecut, că suntem în mijlocul crizei şi, mai rău, criza se propagă de la economiile slabe de la periferie la miez“, a spus Bofinger, citat de CNBC.
Economia germană, cea mai mare din Europa, a crescut cu doar 0,1% în primul trimestru, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor Eurostat. Analiştii se aşteptau la o creştere de 0,3%. Avansul a fost susţinut doar de consumul privat. În ultimul trimestru din 2012, PIB-ul a scăzut cu 0,7%.
Starea economiei şi criza vor fi, probabil, în prim-planul campaniilor electorale de dinaintea alegerilor din septembrie.
Însă Bofinger crede că datele indicând evoluţii economice slabe nu vor împiedica realegerea lui Merkel atât timp cât nu există un impact puternic asupra pieţei muncii. Rata şomajului din Germania, de 6,9%, indică o situaţie mai bună decât în SUA şi este sub media din zona euro. Consilierul a subliniat că „dezbaterea privind austeritatea va trebui redeschisă“ pentru a se alege între o poziţie fiscală restrictivă şi una expansivă, având în vedere recesiunea din zona euro, cea mai lungă din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Întrebat dacă Merkel, după ce va fi realeasă, va ceda presiunilor de a nu mai insista pe austeritate, Bofinger a indicat că o schi