Scris de Călin Corpaş - Comisia Europeană tocmai ce a transmis că proiectul judeţean de gestiune a deşeurilor nu este în regulă.
Unii neadaptaţi metodelor Uniunii Europene ar putea spune că europenii toarnă gunoiul în capul bihorenilor. Alţii ar spune că, dimpotrivă, ne-o merităm. Singura certitudine este că proiectul de gestiune integrată a deşeurilor din Bihor este… total incert! Suntem aproape la jumătatea anului 2013, iar în urmă cu câteva zile Comisia Europeană a anunţat Ministerul Mediului şi, prin extensie, Consiliul Judeţean Bihor că a sistat evaluarea proiectului de 55 milioane de euro.
Problema pleacă de la habitalul pe care l-ar putea încălca o staţie de sortare a deşeurilor, de la Valea lui Mihai, care există deja de doi ani, dar încă nu funcţionează. Cum staţia cu pricina funcţionează taman într-o arie protejată – sit Natura 2000 – se pune problema dacă nu cumva traficul intens pe care îl va aduce în acel loc va deranja speciile de păsări rare, ce cuibăresc în zona Valea lui Mihai. Protejarea vânturelului de seară intră iar în discuţie, aşa cum a mai fost şi în cazul altor proiecte.
O întrebare care se naşte din această situaţie: cine a greşit? Consiliul Judeţean? Consultantul Ministerului Mediului? Cei de la Protecţia Mediului? Sau sunt europenii prea drastici, în grija lor pentru ca nu cumva să arunce cu banii pe fereastră? Dacă anul acesta nu se primeşte finanţare, gropile de gunoi de azi nu vor mai putea fi închise şi ecolozate în 2016, aşa cum s-a angajat România în faţa aceloraşi europeni. Cu consecinţele de rigoare.
Îngrijorată de soarta vânturelului de seară, Comisia Europeană s-ar putea să dea cu flit proiectului judeţean de gestiune a deşeurilor. În joc sunt 55 milioane de euro, cât costă proiectul ce ar trebui să pună Bihorul în rând cu lumea, ca gunoaiele să nu mai fie văzute la tot pasul.
În faţa europenilor, România