Muzeul de Istorie din Roman a găzduit vineri, 17 mai, ediţia a II-a a colocviului “Dascăli romaşcani de altădată”. Manifestarea a fost o aducere aminte a câtorva dascăli care au influenţat destinele mai multor generaţii de elevi.
Manifestarea, coordonată de muzeograf Adrian Ciobanu, responsabilul Muzeului de Istorie din Roman, a fost dedicată Zilei Internaţionale a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an pe 18 mai, şi Zilelor Municipiului Roman. La eveniment au participat oameni de la catedră din Roman, care au încercat să însufleţească portretele unor dascăli care au crezut în puterea învăţăturii. Unii trecuţi în lumea de dincolo, alţii aflaţi încă printre noi. Amintirile de pe băncile şcolii, regulile stricte impuse de dascăli, dificultăţile acelor timpuri au devenit subiectul unor poveşti rupte din realitate, pilde pentru generaţiile actuale.
Profesor doctor Ovidiu Trifan, de la Școala de Arte “Sergiu Celibidache” din Roman, a vorbit despre fostul său profesor Petru Teodoru. “Am fost prima generaţie de elevi de la Liceul «Sturza Cantacuzino» care a avut privilegiul să-l aibă ca dascăl pe profesorul Teodoru. El a fost cel care mi-a marcat modul de gândire. Datorită lui am reuşit să-mi coordonez şi sistematizez o lucrare. Mi-amintesc că am primit cu toţii o temă – «Valoarea artistică a adjectivului» – şi că mai puţin de o treime din clasă a luat note peste linie. După acest moment a început teroarea lecturilor şi a compunerilor, câte 3-4 pe săptămână. Profesorul Teodoru nu a făcut altceva decât să «desţelenească» creierele noastre, ca un adevărat pălmaş”, a spus profesorul Ovidiu Trifan.
În cadrul colocviului au fost evocați dascăli precum preotul Bonaventura Morariu, prin lucrarea profesorului Petru Flenchea – “Un dascăl şi un român patriot” – preotul Bonaventura Morariu, sau prin contribuția profesorului Carmen Elena Diaconu – “Un om în