Un proiect de regulament propus la nivelul Uniunii Europene ameninţă cu dispariţia de pe piaţă a sute de mii de soiuri vechi, tradiţionale, de seminţe, păstrate de sute de ani de ţărani.
Încă o dată, lobby-ul marilor companii multinaţionale de agri-business e pe cale să dea o lovitură de graţie micilor agricultori. Potrivit propunerii înaintate de Directoratul General Sănătate şi Consumatori, cerinţele pentru comercializarea seminţelor şi materialului săditor vor fi înăsprite şi aplicate uniform în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Directoratul încearcă să argumenteze că seminţele vechi, rare sau tradiţionale, păstrate de sute de ani de ţărani, nu ar prezenta suficientă puritate a materialului genetic şi nu ar oferi calitate şi siguranţă pentru consumatorii europeni, motiv pentru care totul va trebui să se conformeze cerinţelor industriei biotehnologice. Excepţiile prevăzute de Comisia Europeană nu sunt decât praf în ochii unor ţărani şi mici producători care, în plus, vor fi supuşi unei birocraţii excesive, în privinţa etichetării, ambalării sau taxării. Un lung şir de piedici în calea biodiversităţii, a inovării în agricultură, a ţăranilor, grădinarilor şi a celor care mai cred în varietăţi vechi şi rare. "Legea nu ar afecta doar agricultura, ci, implicit, şi consumatorii, ale căror opţiuni alimentare vor fi restrânse şi limitate doar la ceea ce ar oferi marile companii de agri-business", ripostează, alături de alte organizaţii internaţionale, asociaţiile Eco Ruralis şi Re.Generation din România.
Venit la doar o săptămână după întreaga tevatură legată de interzicerea, de la 1 iunie, a bicarbonatului din micii noştri strămoşeşti, proiectul Directoratului General Sănătate şi Consumatori nu vine decât să dea apă la moară curentului eurosceptic, întreţinut cu abilitate de o zonă