Aproape două treimi dintre lesbienele, homosexualii, bisexualii şi transsexualii (LGBT) care trăiesc în UE nu îndrăznesc să îşi ţină partenerul de mână în public, a anunţat Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) vineri, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva homofobiei.
"Frica, izolarea şi discriminarea sunt fenomene curente" în cadrul acestei comunităţi în Europa, afirmă directorul FRA Morten Kjaerum, citat într-un raport, subliniind că a venit timpul să fie promovate şi protejate drepturile fundamentale ale acestei comunităţi.
Potrivit rezultatelor unei anchete online realizate de FRA în toate statele membre UE şi în Croaţia, care urmează să adere la UE în iulie, două din trei persoane care au participat la anchetă afirmă că le este frică să se afişeze în mod public. Totodată, aproape trei pătrimi dintre gay afirmă că le este frică.
Aproape 30% dintre cei 93.000 de participanţi la acest studiu au fost victime ale unor violenţe sau agresiuni în cursul ultimilor cinci ani. Dintre ei, 30% din cei aproximativ 7.000 de transsexuali chestionaţi au declarat că au fost agresaţi fizic sau ameninţaţi cu violenţe de mai mult de trei ori în ultimele 12 luni.
Inclusiv în ţări în general tolerante faţă de membrii acestei comunităţi, unii se simt victime ale discriminării şi sunt agresaţi verbal în mod frecvent. "Este vorba mai ales de agresiuni verbale din partea tinerilor", declară un homosexual care locuieşte în Belgia, citat în raport.
În Olanda, prima ţară din lume care a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex, în 2001, aproximativ 20% dintre participanţii la anchetă au declarat că au fost discriminaţi în privinţa accesului la servicii ca îngrijiri, de căutare a unui apartament, ieşiri, cluburi de sport sau bancare.
Franţa se află imediat sub media europeană (31%). În aprilie, o agresiune foarte violentă asupra