De la inceputul anului, dobanzile la depozite au cunoscut un trend descendent, nivelul castigului pentru plasamentele in lei apropiindu-se foarte tare de rata inflatiei, iar analistii recomanda romanilor interesti de economisire sa se grabeasca pentru a mai beneficia de dobanzile din prezent.
"Dupa cum se anunta lucrurile acum, nu cred ca sunt perspective de crestere a dobanzilor la depozite. Cel mai probabil acestea vor stagna in jurul valorilor pe care le au acum, bineinteles, cu diferente individuale de la o banca la alta, sunt banci care au niveluri de finantare mai mari decat celelalte, dar pe sistemul bancar in ansamblu nu cred ca exista o cerere de sporire a depozitelor", a spus analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.
Potrivit analistului, bancile au bani destui, daca ne uitam la toti indicatorii de lichiditate si, in acelasi timp, nu exista cerere pentru credite din partea
economiei, astfel incat bancile nu sunt foarte dornice sa mai atraga noi depozite.
"Pe termen scurt dobanzile la depozite se vor mentine neschimbate, insa trendul este in mod cert de scadere al dobanzilor pe termen mediu si lung", considera si Melania Hancila, economist-sef al Volksbank.
In acest context, economistul recomanda depozitele cu maturitati cat mai lungi pentru a mai beneficia de dobanzile din prezent.
"Celor care dispun de lichiditati si doresc sa le tina in depozite bancare, le recomand sa constituie depozite pe perioade cu maturitati cat mai lungi, intrucat nu se vor mai intalni in urmatorii ani cu dobanzile care se practica in prezent in Romania.
Romania ofera printre cele mai ridicate randamente din Uniunea Europeana, intr-un ocean de lichiditati injectate in piete de principalele banci centrale la dobanzi foarte scazute", a afirmat economistul economistul pentru Ziare.com.
In conti