Ardeii ar putea scădea riscul de boală Parkinson
Un interesant studiu1 publicat ieri în Annals of Neurology, revistă editată de American Neurological Association şi de Child Neurology Society, descrie un posibil efect protector faţă de boala Parkinson, la persoanele care consumă legume din familia Solanaceae. Grupul din Seattle a efectuat o cercetare pe 490 de pacienţi proaspăt diagnosticaţi cu boala Parkinson, iar 644 de pacienţi cu alte probleme neurologice au constituit grupul de control; toţi pacienţii au detaliat obiceiurile alimentare avute de-a lungul vieţii, precum şi consumul de produse din tutun. Rezultatele – surprinzătoare – au arătat că regimul vegetarian, în general, nu are niciun efect asupra riscului de Parkinson, dar că acesta scade invers proporţional cu consumul de Solanaceae, efectul cel mai puternic fiind notat în cazul consumului regulat de ardei gras. Curios, aparenta protecţie faţă de boala Parkinson a fost înregistrată la pacienţii de ambele sexe, cu un istoric de nefumători. Familia Solanaceae cuprinde, printre altele, legume comestibile ca roşiile, vinetele, ardeii, cartoful, dar şi tutunul sau mătrăguna, precum şi numeroase plante ornamentale. Studii anterioare au raportat că fumatul sau consumul de produse din tutun ar scădea riscul relativ de boală Parkinson, fără a putea confirma efectul protector al nicotinei sau al vreunui alt compus din tutun. Prin recentul studiu, consumul de legume din familia Solanaceae, care conţin doze mici de nicotină, este asociat cu un efect protector faţă de boala Parkinson. Este, desigur, nevoie de studii prospective, care să confirme aceste ipoteze.
Virozele şi inteligenţa
Chiar dacă nu dispunem încă de un vaccin care să prevină infecţia cu virusul sinciţial respirator (RSV), numeroase eforturi de cercetare se îndreaptă în această direcţie. Infecţia cu RSV este ubicuitară