Râmnicenii sunt aşteptaţi la “Targul Meşterilor Populari” din Vâlcea. La târgul din Scuarul “Mircea cel Bătrân” sunt expuse ţesături, obiecte sculptate în lemn, icoane pe lemn şi artă decorativă. La târg participă meşteri din mai multe zone ale judeţului Vâlcea.
Printre cei prezenţi se numără singurul opincar din judeţul nostru. Alexandru Ilinca a moştenit meşteşugul de la tatăl lui însă lucrează doar de câţiva ani. La toate evenimentele la care se prezintă, meşterul le arată curioşilor cum se lucrează opincile. Alexandru Ilinca expune la târguri nu doar obiecte lucrate de el, ci şi opinci încălţate de ţarani şi de soldaţii care au luptat în al doilea Război Mondial. « Eu lucrez opinci dintr-un material care e tăbăcit industrial. Această piele se procură foarte greu în România, dar am noroc cu un prieten care îmi trimite piele din Italia. Opinca adevărată se face din piele de porc care se argăseşte cu coajă de arin. Coaja se fierbe până capătă o culoare închisă, pe urmă se ţine la argăsit o săptămână. Uscarea se face la umbră, altfel îşi pierde elasticitatea. », povesteşte opincarul.
Meşteşug pe cale de dispariţie
Singura nemulţumire a meşterului vâlcean este că tinerii nu mai sunt interesaţi să înveţe cum se fac opincile. « Eu am moştenit meseria de la tatăl meu. Ştiu să lucrez de mic, dar până acum nu am practicat pentru că am fost croitor. Am considerat că trebuie să continui tradiţia pentru că acest meşteşug începe să dispară. Nimeni nu se mai ocupă cu aşa ceva. Am încercat să formez mai mulţi tineri dar toţi mă întreabă de câştig, iar eu nu am ce să le spun pentru că nu câştig bani din acest meşteşug. », spune Alexandru Ilinca.
Primarul interimar Ion Gigi Matei şi-a cumpărat opinci
Primarul interimar Ion Gigi Matei şi viceprimarul Gheorghe Ioniţă au vizitat astăzi toate standurile şi au stat de vorbă cu m